Lezingen, workshop en opleidingen

Voordracht: Naturalistic planting design

Ontwerpen op basis van natuurlijke dynamieken


Hoe ontwerp je duurzame beplatingsconcepten met de wilde natuur als inspiratie?

Dat is de vraag die Sebastian zich vijftien jaar geleden voor het eerst stelde.


Ondertussen ontwikkelde hij een eigen methodiek die hij toepast in de tuinen die hij realiseert.


Een methodiek die ook toeasbaarheid bewezen heeft.

 


Naturalistic planting design


Juli 2001


Ik sta op een tepui aan de rand van de Gran Sabana. Een klim van iets meer dan een uur bracht ons enkele honderde meters boven het dieper liggende amazonegebied. Mijn blik dwaalt over de golvende heuvels van het woud dat zich uitstrekt tot aan de horizon. 'De groene zee', noemt Ram, onze gastheer, het.

De gierende wind blaast mijn haren naar achter. 'Of ik er in niet wil duiken?' schreeuwt hij boven het geraas uit. Ik kijk hem aan, maar ik zeg niets. Toch leun stiekem wat harder tegen de rotsen achter me. Ik voel me nietig. Ik voel me zo ontiegelijk klein dat mijn 'Ik' wegvalt en ik alleen nog maar verbondenheid kan voelen. Ik kan me niet bewegen en ook de rest van ons groepje lijkt in standbeelden veranderd. In het gouden licht van de zonsondergang is deze plek een en al magie. Tijd bestaat niet meer.

Mijn twintigjarige ik heeft op dat moment geen idee wat de toekomst brengen zal... maar ik geloof graag dat op dàt moment op die plek, met de steppe in de rug en het woud aan de horizon, mijn weg gekozen word.


Ergens in het heden.


Voor het scheppen van betekenisvolle beplantingen, beplantingen die dat moment van nietigheid kunnen oproepen, die schoonheid en een sereniteit uitdrukken, die wild zijn, door de mens onaangeraakt, beplantingen waarin je jezelf kan onderdompelen en verliezen, waarin je kan ontdekken, tot rust komen, mijmeren, lachen, bidden, mediteren... maar vooral waar je je als een kind in kan verwonderen... Daarvoor kan er maar één inspiratiebron zijn: de wilde natuur zelf.

Het beleven van die wilde natuur, en het vertalen van die beleving naar de context van een tuin, dàt is waar ik me de laatste vijftien jaar mee bezig gehouden heb. En, laat ons eerlijk zijn, het begint eindelijk een beetje te lukken.

In mijn zoektocht naar wilde tuinen, tuinen waarin plànten de hoofdrol spelen (en met de planten het leven dat er bij hoort, want een tuin moet zoemen) kom ik al gauw uit bij het naturalisme van de 'Dutch Wave', en haar meest gehypte vertegenwoordiger, de tuinarchitect Piet Oudolf. Met de boeken die hij samen met Henk Gerritsen en later Noel Kingsburry uitbrengt, sart mijn levenswerk.

Mijn eerst ontwerpen zijn eerder Oudolf-kopietjes. Mooi, maar het mist toch een ziel, een eigen stijl. Vooral het planten in groepen voelt op den duur te statisch aan.

Ik experimenteer flink wat met meer gemengde beplantingen, die die aan leunen bij wat ik in de eigenlijke natuur zie. Gaandeweg ontwikkel ik mijn eigen methodiek, mijn eigen manier om het levend organisme dat we 'tuin' noemen zo vorm te geven dat dit de mens begeestert (belevingswaarde + naturalisme), terwijl natuur en milieu extra ondersteund worden (ecologie)


Die methodiek, en mijn beleving van de wilde natuur die haar inspireert, wil ik graag met jullie delen.

De ervaring van onze deelnemers 



"Sinds ik de workshop vaste planten en heesters bij Sebastian volgde ben ik volledig bezeten door de plantenwereld."


Heleen Boelen, medewerkster Genker Plantencentrum, Limburg


Een greep uit de thema's:



- Duurzame beplantingsconcepten 


- Bloemenweides als speeltuin

 

- De 'New Perennialist Movement'


- Mixed planting: Hermanshoff als inspiratie


- Beplantingsstrategiën voor openbaar groen


- Wildeplantengemeenschappen als inspiratie voor tuinontwerp.


- Prairietuinen voorbij? Een Europese benadering.


De Euraziatische graslandborder: Inspiratie uit de grote steppe.


- Plannen en planten: De tuinen van Piet Oudolf


- Botanisch reisverslag Kyrgizië (Tian Shan): Steppe, bossteppe en halfwoestijn